kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir & kilat, kita menangis & tertanya-tanya ke mana hilangnya sinar? rupa-rupanya..Allah nak hadiahkan kita pelangi..:D

Thursday, October 18, 2012

Pengalaman D&C

Mama dijadualkan untuk buat D&C pada 28 September 2012 (Jumaat). Hari Khamis sebelum tu, mama & abah jumpa sorg lagi pakar di Kajang Plaza Medical Centre - Dr. Jamil...for second opinion..x leh terima lagi kebenaran kot masa tu..

Setelah pakar confirm mmg baby dah tiada, dia bgtau proses2 D&C. Masa doktor bgtau ubat induce akan diberi, mama dah dpt bygkan sakitnya sbb dr cerita kawan2 mama yg overdue bersalin. Rata-rata bgtau sakitnya lg teruk dr sakit bersalin. Hoh! mcm ngeri pun ada nak lalui procedure tu.

Hari Khamis, bos mama suruh siapkan semua keje n pas pada mamanya successor. So, lambat gak balik. Sampai rumah buat keje mcm biasa. Tapi perut mama mcm meragam. Kejap2 sakit, kejap2 hilang. Abah ke workshop tp mujur juga balik awal. Malam tu mama x lalu makan sbb perut makin sakit. Lps mkn malam, mama ambik syrup MMT utk tahan gastrik sbb doktor kata d&c tu akan buat pukul 1.00 tghr. Mama kena puasa dari tgh mlm. Tp since mama ada gastrik yg teruk, doktor suruh ambik MMT every 6hrs. Itu shj yg blh masuk tekak. Air+mknn x boleh.

Dalam pukul 10, mama rasa ada cecair kuar n agak banyak..yup..darah. Terus abah call hospital (KPMC) n tanya nak admit ke apa. Nurse bgtau doktor dah balik. Tp dia suruh dtg je la ke hospital sbb dah schedule esoknya utk d&c. Mama siapkan brg2 korg utk tumpangkan umah Ibu Ina. Mama 'cuti'kan abg tp ami sekolah sbb cikgu kata nak ambil gambar untuk raya.

Sampai di hospital, nurse suruh pilih bilik. Mama ambil sebilik seorg. Ada sofa bed kat situ, so abah dapat relax2 jap. Sbb masa tu mama x sure samada terus buat mlm tu ke atau mcmana. Lepas dah settle bilik, nurse bg mcm2 borang utk sign. Dkt kol 11++ mama dah x larat nak buka mata n layan perut yg dok on off. Klu 12 (agaknya), abah left the room.

Tak lama lepas tu nurse masuk. bagitau yg pukul 5am akan masuk ubat untuk bg turun darah (induce). Masa tu nurse cek qty darah yg dah kuar. Kemudian mama terlelap. Dalam pukul 3am, nurse masuk lagi n cek darah. X lama lepas tu dia dtg n bgtau nak masuk ubat time tu. Mama makan lagi ubat gastrik. Mama ingat masa tu dah kol 5am. Sbb ngantuk tp tido blh lena pulak dlm sakit2 tu. Maybe penat pg tu byk keje kot. Lps ubat masuk, perut mama makin sakit. Macam mild contraction tp x la keras mcm org nak beranak. Maybe jugak mama dah lahirkan kamu bertiga, so blh tahan la sakit tu. Darah dah rasa makin byk keluar. Nurse datang gantikan pad. Dalam sakit yg on off tu mama tido2 ayam sbb ngantuk sgt. Bila sakit dtg, terjaga balik.

Pukul 7am, masuk nurse shift pg kot. Kemudian dia kata nak masukkan ubat untuk 'rendahkan' janin/rahim. Mama x berapa clear dgr masa tu. Masa nak masukkan ubat, airmata mama tetiba mengalir2. Masa tu mama mmg ckp, goodbye baby. Nurse pujuk2 jap. Ok, bila ubat tu masuk, mama rasa mcm ada benda panas nak pecah keluar ikut telinga, kepala dah pusing2, buka mata dah berpinar2 mcm nak terkeluar, jantung mcm berdegup kencang sampai mama rasa blh nampak kot dia berdegup dr luar baju. Masa tu mmg mengucap dah. hati dah berkata2, knp la azabnya ubat ni. X lama lepas tu nurse tu masuk balik n bawa wheelchair. Dia inform nak bw ke labour room utk d&c.  Dia suruh mama turun katil n naik wheelchair tu. Mama bgtau x blh nak turun sbb berpinar2. Nurse kata mmg mcm tu effect dia. 2 nurse pimpin mama ke wheelchair. Masa ni abah blm sampai sbb uruskan ami ke sekolah.

Berdebar2 gak masa mula2 nak masuk bilik tu. Lepas dah baring kat katil tu, Dr. Jamil sampai. Dia tegur n tanya dah byk darah ye? Gitu ar..mama pun angguk je sbb x larat dah nak angkat kepala sbb rasa berat sgt. X lama lps tu nurse pasangkan alat kat jari utk monitor bacaan heartbeat. Sorg lagi nurse dah pasang oksigen kat mulut mama. Tepi mata mama dilindung, so x nampak doktor buat apa tp dgr mcm dia jentik2 syringe. X lama lepas tu dgr dia baca 'Bismillah' and terasa ubat masuk sejuk je..Hanya 3 kali je mama dgr nurse suruh tarik nafas n lepas..kemudian..papppp...gelap. X sedar apa n x tau apa dah jadi. Tau2 nurse kejut, Puan dah selesai ye. bergerak ke kanan puan. Kami nak bawa ke bilik. Mama rasa mama mmg x buka mata tp mama move ke 'stretcher' sblh.

Sampai bilik, nurse kejut balik n suruh move ke katil mama. dah beralih, mama pengsan balik. Dalam kol 11am, mama tersedar n mula la cari abah..apasal tah hehehe..pastu abah kata mama pengsan sampai kol 11am. Operation ambik masa dekat 1 jam abah ckp. Woh lamanya pengsan. Tp kepala berat lagi n x larat nak bgn. Abah ckp, nurse suruh mama baring tanpa bantal. Lepas tu mama rasa mama 'tido' balik. Dalam kol 12++pm, abah keluar jap utk makan. Ami, mama mintak Pakndak yg jemput n hantar rumah ibu.

Atas meja bawah TV, mama nampak bungkusan hijau. Mama tanya abah, apa tu? Abah kata, tu la 'dia'. Nurse kata tanam je x perlu sembahyangkan sbb blm cukup sifat. Meleleh lagi airmata mata.

Kecikkan dia...T_T

Pukul 12.30 gitu, makanan sampai. Perut dah mmg lapar gile. Tp nurse kata, jgn makan terus tp minum air sikit2. Mmg nak muntah balik. So, rehat jap, pstu minum balik..rasa nak muntah gak..stop balik, gitu la sampai mama blh mkn. Tp mkn sikit je sbb x sedap hahaha...Lps makan nurse bg ubat (antibiotik n painkiller). Mama x makan pun painkiller sbb x rasa apa2 pun.

Sementara abah byr bil (RM570 - utk sesiapa yg refer cost buat D&C di KPMC ye. Kat Az-Zahrah sgt la mahalnya, RM1k++), mama mandi tp mcm pening2 sikit rasa. Dah siap tu, sblm turun nurse offer wheelchair klu mama sakit/pening lg nak jalan. Mama rasa ok je n jalan sendiri ke lift. Serius, mama mmg x rasa sakit langsung.

 Ok, selebihnya aktiviti di rumah. Jumpa bidan berurut n minta panduan. So simple je bidan suruh sbb bawah 10 minggu katanya. Bidan suruh pantang makan sahaja utk 2 minggu, x leh minum air ais n yg lelain x perlu. Bengkung pun x yah, cuma mandi air panas je. Lepas tu mama makan ubat...ambik confinement set by Shaklee, jamu bidan bg, jeligamat Luxor dan ikan haruan. Dpt la MC 10 hari dok umah. Urusan ambik hantar sekolah, Pakndak tolong 2 hari n selebihnya abah sbb kebetulan abah dapat adjust shift.

2 comments:

  1. Let bygone be bygone, right? but i do keep the memory deep in my heart:)

    ReplyDelete